Interior design 

 

 

Οι εσωτερικοί χώροι επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Για αυτόν το λόγο, η διακόσμηση χώρων θα πρέπει να θεωρείται ένα καταρχάς ανθρωποκεντρικό επάγγελμα. Οι διάφορες παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο επηρεάζουν πολλαπλά την καθημερινότητα των ανθρώπων και γίνονται αισθητές από εκείνους προσφέροντας ευεξία, βελτιώνοντας την εργασιακή απόδοση, αλλάζοντας τη συμπεριφορά, βελτιώνοντας ακόμη και την ψυχολογική κατάσταση τόσο των εργαζομένων όσο και τον επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια εσωτερικών χώρων, δηλαδή το interior design περιγράφεται συχνά στη βιβλιογραφία ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μια πρακτική βασισμένη στις αρχές της αρχιτεκτονικής και του design. Συχνά, θεωρείται μια επιλογή πολυτελείας που εφαρμόζεται σε ακριβά σπίτια. Η προκατάληψη αυτή ενισχύεται ασφαλώς και από τον τρόπο που παρουσιάζεται το interior design στα περιοδικά, στα blogs, στις τηλεοπτικές εκπομπές life style.

Στην πραγματικότητα, οι υπηρεσίες μας, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο σε μια ανακαίνιση ή αναδιαμόρφωση χώρου, καθώς διεξάγεται μελέτη και έρευνα σχετικά με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου και έτσι όλα βασίζονται πάνω σε ένα κοστολογημένο custom πλάνο.

 

Ο ρόλος επίσης των επαγγελματιών που ασχολούνται με αυτό το πεδίο, συχνά ταυτίζεται με το επάγγελμα του στυλίστα ή του απλού διακοσμητή.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από την απλή διακόσμηση ενός χώρου, τα χρώματα, τα υλικά, η ταυτότητα και ύφος που εκπέμπει ένας χώρος, είναι συναισθήματα που θα δημιουργήσουμε στους ανθρώπους που θα ζουν, θα εργάζονται ή θα επισκέπτονται αυτό τον χώρο.

Το πεδίο του σχεδιαστή εσωτερικών χώρων είναι τεράστιο: Από τη μία μεριά μπορεί να αναλαμβάνει διακοσμήσεις σπιτιών  και από την άλλη να ασχολείται με την εταιρική ταυτότητα επιχειρήσεων ή με το στήσιμο εμπορικών περιπτέρων. Από την μία μεριά να προτείνει έπιπλα ή ακόμη και διακοσμητικά αντικείμενα και από την άλλη μεριά να οργανώνει βιτρίνες καταστημάτων.   

Επειδή βέβαια, το επάγγελμα του interior designer είναι και ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα, οι περισσότεροι επαγγελματίες καλλιεργούν το δικό τους προσωπικό στυλ. Συχνά λοιπόν, βλέποντας κανείς ένα χώρο, για παράδειγμα ένα κατάστημα, ένα ξενοδοχείο ή μια κατοικία, μπορεί να καταλάβει την εταιρία που ανέλαβε την επιμέλεια.

 Κλείνοντας θα αναφερθούμε στις τάσεις. Ο κόσμος και η κοινωνία έχει επιρροή από νέες τάσεις της μόδας τόσο στα ρούχα όσο και στην διακόσμηση. Υιοθετούμε και αγαπάμε ότι μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και οικεία, ένα νέο ρούχο με μοντέρνο σχέδιο τραβάει τα βλέμματα πάνω μας. Έτσι συμβαίνει και στην εσωτερική διακόσμηση. Ενα νέο, όμορφο, κομψό και καλαίσθητο περιβάλλον έχει την τάση να εκπέμπει την ταυτότητα μας και δημιουργεί συναισθήματα θαυμασμού. Η αντίληψη του κομψού και του καλαίσθητου αποτελέσματος δίνει ζωή και διάρκεια στους χώρους.